Ciag geometryczny
Kamix: Prosze o pomoc w tym zadaniu na ponizszym przykladzie:
Ciagi (an) i (bn) sa ciagami geometrycznymi. Wykaz, ze ciag (cn) jest rowniez ciagiem
geometrycznym, gdy jest on okreslony wzorem:
a) cn=6(an)2
Prosze o pomoc...
4 lut 12:21
Kamix: Up
4 lut 12:41
Bizon: ... co z tą treścią

?
4 lut 12:43
Kamix: Niestety, dokladnie tak brzmi tresc...
4 lut 12:47
Bizon: rozumiem że to zadanie ma i inne podpunkty
... bo w a) nie ma nawiązania do ciągu bn
4 lut 12:49
mix:
bo w innym podpunkcie tego zadania będzie zapewne użyty bn, o czym Kamix nie poinformował.
4 lut 12:50
Bizon:
Jest więc to ciąg geometryczny którego iloraz jest kwadratem ilorazu ciągu a
n
4 lut 12:55
Kamix: Cala tresc zadania z wszystkimi podpunktami wyglada tak:
Ciagi (an) i (bn) sa ciagami geometrycznymi. Wykaz, ze ciag (cn) jest rowniez ciagiem
geometrycznym, gdy jest on okreslony wzorem:
a) cn=6(an)3
b) cn=|an|
c) cn=anbn
d) cn=a2n
4 lut 13:00
Bizon:
tak sądziłem
4 lut 13:07