ANALIZA
student: ANALIZA

WYZNACZ PUNKTY Z WYKRESU FUNKCJI X
2, LEZĄCE NAJBLIŻEJ PUNKTU (1,0) POMOCY

NIE WIEM JAK
ZROBIC
4 lut 12:20
student: up
4 lut 12:35
Bizon:
S=(xs, xs2)
d=√(xs−1)2+(xs2−0)2
... i licz
4 lut 12:40
student: co to jest xs?
4 lut 12:42
Bizon:
współrzędna punktu S leżącego na paraboli
4 lut 12:44
mix:
Ty student − Ty jesteś naprawdę student?
4 lut 12:51
Godzio:
A tak w ogóle dobry podałeś punkt ? Bo raczej nie wyznaczy się nic ciekawego z tego.
4 lut 12:56
Bizon:
można też tak
y'=2x
i piszemy równanie prostej prostopadłej do y=2x przechodzącej przez dany punkt
Zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y−0=− |
| (x−1) y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lut 13:04
Godzio:
Aż tak prosto to chyba nie jest
y' = 2x, ale y = 2x nie jest prostą, która jest styczna w punkcie najbliższym danemu punktowi
2xs to współczynnik kierunkowy szukanej prostej, więc po odpowiednich obliczeniach dochodzi
się do tego samego równania co z odległością.
4 lut 13:08
Bizon:
prosta y=2x .... jest styczna w każdym punkcie ... w tym najbliższym też ...
4 lut 13:10