Granica
Gahrlp: | | (−1)n | |
Dowiesc z def., ze limn→∞ [ |
| ]=0 |
| | n | |
Niech ε>0
| | (−1)n | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dla n=2k, k∊N mamy: |
| = |
| , | |
| |= |
| |
| | n | | n | | n | | n | |
| | (−1)n | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dla n=2k−1, k∊N |
| =− |
| , |− |
| |= |
| |
| | n | | n | | n | | n | |
| | (−1)n | | 1 | | 1 | | 1 | |
Tak wiec | |
| |<ε⇔ |
| <ε⇔n> |
| , no i wystarczy wziac n0=[ |
| ]+1, czy tak? |
| | n | | n | | ε | | ε | |
4 lut 11:55
Godzio:
Dla n = 2k
Dla n = 2k −1
−−− te dwie linijki nie są w ogóle potrzebne

Wszystko jest ok
4 lut 12:19
PW: Oczywiście. Niepotrzebnie aż tak szczegółowo rozważasz, po prostu napisać
|(−1)n| = 1,
na poziomie studiów to chyba oczywiste.
4 lut 12:21
PW: Godzio, nie widziałem Twojej uwagi wpisując moją − ale widzę, że zgadzamy się "w całej
rozciągłości".
4 lut 12:22
Godzio:
4 lut 12:23
Gahrlp: Rozumiem, natomiast nie potrafie poradzic sobie w tym przykladzie:
| | 2n | | 2n | |
Dla n∊N: | |
| |= |
| |
| | n3+1 | | n3+1 | |
| 2n | |
| <ε ⇔ ...? Jakos nie potrafie stad wyznaczyc n... |
| n3+1 | |
4 lut 16:30
PW: Tu treba zrozumieć, że naszym zadaniem nie jest
dokładne rozwiązanie nierówności, jedynie
pokazania takich n, dla których nierówność jest spełniona.
| | 2 | |
Wystarczy więc wziąć np. takie n, dla których n2 > |
| − wtedy na pewno też nierowność (1) |
| | ε | |
jest spełniona.
4 lut 16:58
Gahrlp:
| | 2 | |
n0=[√ |
| ]+1 chyba bedzie tutaj odpowiednie? No i zastanawiam sie w sumie nad tym |
| | ε | |
| | 1 | | 1 | |
pominietym |
| , przy moim n0 chyba "ratuje" mnie ta dodana jedynka, 1≥ |
| dla |
| | n | | n | |
dowolnego n∊N (no ale ja musialbym dodac tak czy tak, zeby na pewno "trafic" w zbior liczb
naturalnych...
4 lut 17:20