pochodnapochooodnaaa
Sadman: pochodna
f(x) = cos5(3x)
to jest ta pochodna złożona? jak się za to zabrać? myślałam nad −5sinx * i tutaj nie jestem
pewna, czy cos5 czy do 4?
4 lut 11:41
wredulus_pospolitus:
zapiszmy to 'łopatologicznie'
f(x) = cos
5(3x) = (cos(3x))
5
jaka funkcja jest funkcją najbardziej 'zewnętrzną'

jaka jest 'środkową'

a jaka jest najbardziej wewnątrz
4 lut 11:44
Sadman: aa dobra, chyba już wiem
4 lut 11:44
J: f'(x) = 5cos4(3x)*(−sinx)*3
4 lut 11:45
Sadman: no właśnie tak sobie teraz zapisałam i już się "przejaśniło"
4 lut 11:45
J: W nawiasie (−sin3x)
4 lut 11:46
Sadman: a gdy mam:
| | x | | x | | 1 | | x | |
tg4( |
| ) = 4tg3( |
| * |
| i co z tym biednym |
| ? |
| | 6 | | 6 | | cos2x | | 6 | |
4 lut 11:57
J:
| | x | | 1 | |
W mianowniku ma być: cos2( |
| ) . A ile wynosi pochodna z |
| *x ? |
| | 6 | | 6 | |
4 lut 12:03
4 lut 12:06
J: | | 1 | |
No to popraw mianownik i całość pomnóż przez |
| . |
| | 6 | |
4 lut 12:07
Sadman: dzięki J.
4 lut 12:09