wyznacz wartosci
asia: 1.wyznacz wartosci parametru m dla ktorych suma kwadratow dwoch roznych pierwiastkow rownania
x
2+(m+2)x+3m−2=0
2. Wyznacz wszystkie wartosci parametrum dla ktorych funkcja f(x)=x
2+x+m
2 przyjmuje wartosci
dodatnie w calej dziedzinie.
Zupelnie nie umiem tych zadan z parametrem
4 lut 11:33
wredulus_pospolitus:
1) x12 + x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2 = ... wzory Viete'a się kłaniają
2) x2+x+m2 = 0 −−−> Δ<0 ... rozwiązujesz
4 lut 11:35
J: Uzupełnij treść pierwszego zadania.
4 lut 11:54