syemtria
tn: Dany jest wzór płaszczyzny. Mamy znaleźć symetrię wektora względem tej płaszczyzny.
Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby to rozpracować teoretycznie.
Załóżmy, że porafimy go rzucić prostopadle na tą płaszczyznę.
W wyniku takiego rzutu ten wektor jakby leży na tej płaszczyźnie, jak go teraz przerzucić nad
drugą stronę płaszczyzny, żeby dostać oczekiwaną symetrię?
4 lut 11:19
AS: Wykorzystać wzory na środek odcinka
| | xL + xP | | yL + yP | | zL + zP | |
xs = |
| , ys = |
| , zs = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Stąd
xP = 2*xs − xL
4 lut 16:31