Równanie kwadratowe z parametrem
Danek: Dla jakiego m równanie ma 4 ry różne rozwiązania: bardzo proszę o wyjaśnienie.
(x2−x−2)[x2+(m−3)x+1}
4 lut 11:14
J: Pierwszy nawias ma dwa pierwiastki ( oblicz je).Drugi też musi mieć 2 ( różne od pierwszego
nawiasu ), czyli Δ>0
4 lut 11:19
Danek: Danek: Mam problem bo odpowiedź w podręczniku jest taka:
m∊(−∞,1/2)u(1/2,1)u(5,+∞)
4 lut 11:32
wredulus_pospolitus:
no i co to za problem że taka jest dana odpowiedź
4 lut 11:33
wredulus_pospolitus:
1) sprawdzasz jakie pierwiastki ma pierwszy nawias
2) sprawdzasz kiedy drugi nawias będzie miał dwa pierwiastki
3) sprawdzasz kiedy drugi nawias będzie miał któryś z pierwiastków pierwszego nawiasu
4 lut 11:34
J: Teraz licz, abyś doszedł do tej odpowiedzi.
4 lut 11:36
Danek: Danek: a mnie wychodzi: m∊(−∞,1)u(5,+∞), czy to błąd w podręczniku ?
4 lut 11:40
J: Ten warunek gwarantuje dopiero,że drugi nawias ma dwa pierwiastki.Teraz trzeba wykluczyć,
aby ktoryś z nich był taki sam jak pierwiastki z pierwszego nawiasu.
4 lut 11:43
Danek: Z pierwszego nawiasu x1=−1 a x2=5 i gdy te pierwiastki podstawiam do drugiego nawiasu to
wykluczają mi m=5 i m=−11/5 ? to nadal mi nie pasuje z odpowiedzią z podręcznika ?
Proszę jeszcze o podpowiedź co dalej ?
4 lut 11:56
J: To policz jeszcze raz pierwiastki pierwszego nawiasu
4 lut 11:58
Danek: Przepraszam i dziękuję za cierpliwość, to ja się pomyliłem w drugiej częsci obliczeń, teraz
wszystko pasuje.
4 lut 12:03
J: Grunt,że zrozumiałeś
4 lut 12:04