Równanie
Zosia: Równanie
Potrzebuję pomocy jak rozwiązać równanie
| | x | | 2tg α | |
tg2α = |
| ⇒ tg2α= |
| |
| | 17,6 | | 1 − tg2 α | |
Jak obliczyć α?
4 lut 10:53
Zosia: powinnam podstawić tg α? , Więc
4 lut 10:56
Zosia: tak, proszę tylko o podpowiedź czy to będzie dobre rozwiązanie równania?
4 lut 11:05
Zosia: ponawiam
4 lut 11:19
Zosia: ponawiam
4 lut 12:20
Godzio:
Jeżeli to rozwiążesz będzie wszystko ok
| | x | |
Po wyliczeniu x, wstawiasz go do tgα = |
| i albo odczytujesz z tablic wartość (jak jest |
| | 45 | |
jakaś nie standardowa) albo będzie ładna wartość, dla której znasz α
4 lut 12:22