suma rozwinięcia dzisiętnego
Dawid: Rozwinięcie dziesiętne liczby
47 ma postać 0,a
1a
2a
3... Oblicz sumę a
1 +a
2 + a
3 +...
+a2011
Proszę o pomoc w zadaniu, a to moje obliczenia i może wystarczy tylko skorygować:
47=0,(571428)
a
1=5 −−> *336
a
2=7 −−> *335
a
3=1 −−> *335
a
4=4 −−> *335
a
5=2 −−> *335
a
6=8 −−> *335
Sumując = 9050
Mój problem polega na tym, że to wszystko robione jest drogą dedukcji, której nie można jakoś
zapisać. Najpierw dzielę liczbę wyrazów na 6 i ustalam, których jest o jednego mniej/więcej −
zawsze miałem z tym problem. Byłbym bardzo wdzięczny, gdy ktoś pokazałby mi jak sobie z tym
poradzić