jerey: ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6} losujemy jednoczesnie 3 cyfry i w kolejnosci losowania tworzymy z
nich liczby 3 cyfrowe. Oblicz prawdopodobienstwo ze;
utworzona liczba jest mniejsza niz 231
mam kłopot nawet z okresleniem przestrzeni zdarzen elementarnych. W zadaniu nie jest wspomniane
ze losujemy liczby ze zwracaniem. Zatem losujemy jednoczesnie 3 liczby z 6. czyli tutaj
czy losujemy pierwszą na 6, drugą na 5 i trzecia na 4?
kolejny zapis. liczba jest mniejsza niz 231
zatem : na pierwsze miejsce wedruje 1 na drugie juz 6 na trzecie 5 1*6*5=30 to dla liczb
mniejszych od 200
teraz dla 31
na pierwsze miejsce 2 na drugie 6 2*6=12
nie moge sobie poradzic z kombinatoryką i zadaniami tego typu. prosze o jakies wskazówki do
zadan,
4 lut 10:21
Patronus: | | | |
losujemy jednoczesnie 3 liczby (tak jest w zadaniu) czyli | i ustawiamy je w liczbę 3! |
| | |
mniejsza od 231,
| | | |
albo na 1 miejscu jedynka a dalej co bądź: 1* | |
| | |
| | | |
albo na pierwszym miejscu 2 potem 2 a na ostatnim cokolwiek 1*1* | |
| | |
| | 10+4 | | 7 | |
Czyli P(A) = |
| = |
| |
| | 120 | | 60 | |
4 lut 10:39
J: Trochę nieprecyzyjnie sformułowane zadanie : "losujemy jednocześnie" i "w kolejności losowania
tworzymy", co sugeruje raczej,że losujemy kolejno.
Nie uzyskamy liczby 2 2 [trzecia dowolna]
4 lut 10:45
Patronus: Racja, miało byc 1
4 lut 10:47
jerey: | | 1 | |
w kazdym razie zdarzen sprzyjających będzie 24. A prawdopodobienstwo wyniesie |
| co jest |
| | 5 | |
zgodne z odpowiedzią
4 lut 10:59
jerey: ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6} losujemy jednoczesnie 3 cyfry i w kolejnosci losowania tworzymy z
nich liczby 3 cyfrowe. Oblicz prawdopodobienstwo ze;
utworzona liczba nalezy do przedziału <234; 612)
4 lut 11:00
J: No juz chyba nie masz problemu.Zadanie jest prawie identyczne, tylko zdarzenie A jest inne.
4 lut 11:04