liczby zespolone heeeelp
łukasz: Obliczyć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej −1 i przedstaw go graficzniee
proszę o pomocccc
4 lut 09:28
łukasz: Bumm heeelp
4 lut 09:41
Janek191:
z = − 1 = − 1 + 0 i = 1*( cos π + i sin π ), więc α = π
I z I = 1
3√1 = 1
zatem pierwiastki 3 stopnia są następujące :
| | π + 2π*0 | | π + 2π*0 | | π | | π | |
z0 = 1*( cos |
| + i sin |
| ) = cos |
| + i sin |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π + 2π*1 | | π + 2π*1 | |
z1 = 1*( cos |
| + i sin |
| ) = cos π + i sin π = − 1 |
| | 3 | | 3 | |
| | π + 2π*2 | | π + 2π*2 | | 5 | | 5 | |
z2 = 1*( cos |
| + i sin |
| ) = cos |
| π + i sin |
| π = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
4 lut 09:48
Janek191:
4 lut 09:54
łukasz: Dzieekii bóg ci wynagrodzi
4 lut 09:58
Łukasz: naprawdę się przydało
4 lut 13:21