równanie
zawodus: Równanie z książki a prawie jak olimpijskie.
Mamy równanie:
Rozwiązanie jakieś tam znam, ale mi się nie podoba. Czekam na wasze pomysły

Zadanie bez ograniczeń
4 lut 08:54
Bizon:
... licz Δ
4 lut 10:07
ZKS:
Zgodnie z tym co pisze
Bizon.
Podstawienie
wtedy otrzymujemy równanie
Liczę Δ
| | 1 | | 8 | |
Δ = |
| + |
| > 0 jeden pierwiastek rzeczywisty |
| | 729 | | 243 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y = (− |
| − |
| )1/3 + (− |
| + |
| )1/3 |
| | 27 | | 9 | | 27 | | 9 | |
| | 3√4 | | 3√2 | | 1 | |
x = − |
| + |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
4 lut 10:25
daras: i zawodowo ma gotowca
4 lut 11:50
tn: Ale wiemy też, że wzory Viete'a dla 3go stopnia istnieją.
4 lut 12:20
PW: A mnie bardziej interesuje "szkolne" rozwiązanie, bez znajomości wzorów.
4 lut 12:32
ZKS:
To bez wzorów.
Mając już równanie
podstawiamy y = u + v i przekształcamy do postaci
| | 2 | | 2 | |
u3 + v3 + (u + v)(3uv + |
| ) + |
| = 0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 8 | |
uv = − |
| ⇒ u3v3 = − |
| |
| | 9 | | 729 | |
u
3 oraz v
3 są to pierwiastki trójmianu kwadratowego
| | 4 | | 2 | |
y = (− |
| )1/3 + ( |
| )1/3 |
| | 27 | | 27 | |
4 lut 16:21
zawodus: Nie przypomina to raczej "szkolnego" rozwiązania. Łatwiej nauczyć dzieciaki wzorów Cardano...
4 lut 16:58
ICSP: Mnożąc równanie przez 3 :
3x
3 + 3x
2 + 3x = −1
3x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
2x
3 + (x+1)
3 = 0
3√2x = −x − 1
3√2 + x = −1
x(
3√2 + 1) = −1
4 lut 17:04
zawodus: no i to rozwiązanie mi się podoba
4 lut 17:13
PW: ICSP jak zwykle zabił nas śmiechem. Gratuluję.
4 lut 17:53