funkcje
raf: Liczbę osób które odwiedziły kiermasz obuwia ego dnia od momentu jego otwarcia
w przybliżeniu opisuje wzór d(n)= −2n2 + 32n −8 gdzie n∊N i 1≤n≤15 . W którym dniu kiermasz
odwiedziło najwięćej osób i ile ich było ? ile osób odiwedziło kiermasz podczas jego trwania
3 lut 23:54
raf: n−tego dnia *
3 lut 23:58
Marcin:
xW = 8
D(8)=...
4 lut 00:06
pampers: ale jak obliczyles wierzchołek /
4 lut 00:07
4 lut 00:07
raf: no wlasnie
4 lut 00:07
raf: tylko tym ? hm
4 lut 00:08
Marcin: Tak, tylko tym. Wierzchołek należy do dziedziny, a przez to że współczynnik przy największej
potędze jest ujemny wiem, że to jest właśnie argument dla największej wartości
4 lut 00:10
raf: D(8) wyszło mi 120 , co dalej /
4 lut 00:11
Marcin: W 8 dniu kiermasz odwiedziło 120 osób i to jest max
4 lut 00:15
Marcin: Teraz policz sumę
4 lut 00:16
raf: jak ?
4 lut 00:22
Marcin: Popodstawiaj sobie 15 argumentów i dodaj wszystkie wartości. Nie chcę Cię wprowadzać w błąd
innym rozwiązaniem, a to na pewno będzie prawidłowe
4 lut 00:34
raf: jak policzyc ?
4 lut 00:34
raf: tzn wiem ze trzeba dodac 15 ale nie wiem jak zapisac
4 lut 00:35
Maslanek: Wystarczyło by W(8)+2*(w(1)+w(2)+w(3)+w(4)+w(5)+w(6)+w(7)) − symetria względem wierzchołka
4 lut 00:36
Marcin: No tak, brawo Maslanek. Dwa razy mniej obliczeń

Nie wiesz jak co zapisać?
d(1)+d(2)+d(3)...+d(15)
4 lut 00:38
raf: tzn no d(1) + d(2) ..+ d(15) mam to obliczyc z czego te pozostałe wartosci , bo wiem ile przy
8 wynosi
4 lut 00:40
Marcin: −2n2 + 32n −8 ← Podstawiasz każdy argument za n i masz wynik.
4 lut 00:41
raf: aha okej
4 lut 00:44