matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
mateo:
szerokość dywanu jest o 5m mniejsza od długosci tego dywanu . jakie są wymiary dywanu jeżeli jego powierzchnia wynosi 104m ?
3 lut 23:08
Janek191:
x − długość dywanu x − 5 − szerokość dywanu oraz x − 5 > 0 ⇒ x > 5 x*( x − 5) = 104 x
2
− 5 x − 104 = 0 Δ = 25 − 4*1*( −104) = 25 + 416 = 441
√
Δ
= 21
5 + 21
x =
= 13
2
czyli x − 5 = 8 Odp. Ten dywan ma 13 m długości i 8 m szerokości.
3 lut 23:35
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/235447.html
W jakim celu powielasz te same zadania?
4 lut 00:27