pola
witek: okno na poddaszu ma kształt trójkąta w którym suma długości jego podstawy i wysokości
opuszczonej na podstawę tego okna wynosi 100cm . Jaka powinna być długość podstawy okna aby
jego powierzchnia była największa ? oblicz maksymalną powierzchnie tego okna
3 lut 22:23
Janek191:
x − długość podstawy Δ
h − wysokość Δ
Mamy
x + h = 100 ⇒ h = 100 − x
więc
P = 0,5 x*h = 0,5 x*( 100 − x) = 50x − 0,5 x
2
P( x) = − 0,5 x
2 + 50 x
| | 50 | |
a = − 0,5<0 , więc funkcja P posiada największą wartość dla x = p = − |
| =50 |
| | 2* (−0,5) | |
Wtedy h = 50 oraz P
max = 0,5*50*50 = 1 250
Odp. x = 50 m, P
max = 1 250 m
2.
==============================
3 lut 23:43
Janek191:
Pomyłka

Powinno być x = 50 cm oraz P
max = 1 250 cm
2
3 lut 23:47
filip: właśnie coś mi tu nie pasowało

ale dzięki wielkie
3 lut 23:51