podpowiedź na szybko
Proceder: Dla jakich wartości "m" równanie ma pierwiastek ujemny
7x−7=m
wiem,że proste ale coś mi nie dzwoni teraz w głowie.
Czy tutaj chodzi o przesunięcie w dół o 7 wykresu 7x
czy tez o coś innego
3 lut 21:49
Bizon:
3 lut 21:57
Proceder: No wykresik zgrabny,ale ja tutaj czegoś nie kumam(może już pora się kłaść)
Co to znaczy ze ma pierwiastek ujemny

który to będzie przedział
3 lut 22:00
PW: Zasadnicze pytania zadajesz. Pierwiastek (a właściwie powinno się mówić rozwiązanie) to taki x,
który zamienia równanie w zdanie prawdziwe. Kiedy jest zdanie prawdziwe − wtedy, gdy wykres
funkcji
f(x) = 7x − 7
spotyka się z wykresem funkcji
g(x) = m.
Pytają o tego iksa − ma być ujemny. Tam widać taką różową linię, dla której jeszcze jest źle,
bo rozwiązanie jest równe 0.
70−7 = m0,
−6 = m0.
Różowa linia na poziomie −6 jest jeszcze zła.
Jeżeli ją trochę opuścimy, to już będzie dobrze − przetnie wykres funkcji f w punkcie o ujemnej
x−owej współrzędnej. Trzeba jeszcze pomyśleć − jak nisko możemy ja opuścić, żeby w ogóle z
wykresem f się spotkała. Będzie to ograniczenie m1 dla parametru m. Odpowiedź: m∊(m1,−6).
4 lut 16:08