matematykaszkolna.pl
podpowiedź na szybko Proceder: Dla jakich wartości "m" równanie ma pierwiastek ujemny 7x−7=m wiem,że proste ale coś mi nie dzwoni teraz w głowie. Czy tutaj chodzi o przesunięcie w dół o 7 wykresu 7x czy tez o coś innego
3 lut 21:49
Bizon: rysunek
3 lut 21:57
Proceder: No wykresik zgrabny,ale ja tutaj czegoś nie kumam(może już pora się kłaść) Co to znaczy ze ma pierwiastek ujemny który to będzie przedział
3 lut 22:00
PW: Zasadnicze pytania zadajesz. Pierwiastek (a właściwie powinno się mówić rozwiązanie) to taki x, który zamienia równanie w zdanie prawdziwe. Kiedy jest zdanie prawdziwe − wtedy, gdy wykres funkcji f(x) = 7x − 7 spotyka się z wykresem funkcji g(x) = m. Pytają o tego iksa − ma być ujemny. Tam widać taką różową linię, dla której jeszcze jest źle, bo rozwiązanie jest równe 0. 70−7 = m0, −6 = m0. Różowa linia na poziomie −6 jest jeszcze zła. Jeżeli ją trochę opuścimy, to już będzie dobrze − przetnie wykres funkcji f w punkcie o ujemnej x−owej współrzędnej. Trzeba jeszcze pomyśleć − jak nisko możemy ja opuścić, żeby w ogóle z wykresem f się spotkała. Będzie to ograniczenie m1 dla parametru m. Odpowiedź: m∊(m1,−6).
4 lut 16:08