równanie
matarto: rozwiąż równanie x2−12−3x−14 =2
3 lut 21:29
Marcin: w czym problem? pomnóż sobie to przez 4 (taka mała podpowiedź

)
3 lut 21:30
matarto: jak pomnożę to wszystko sie mnoży czy tylko np mianowniki ?
3 lut 21:38
5-latek: | | x2−1 | | 3x−1 | |
4* |
| −4* |
| =2*4 uprosc teraz i zobacz co zostanie |
| | 2 | | 4 | |
3 lut 21:41
Marcin: Mnożysz po to, żeby ten mianownik usunąć. Mnóż licznik przez tą liczbę, no ale bez przesady
3 lut 21:43
matarto: wyszło mi 2x2−2−3x−1=8
3 lut 21:43
5-latek: i nie dokonczyles tamtego zadania
3 lut 21:43
matarto:
3 lut 21:44
5-latek: zle CI wyszlo
przeciez przed drugim wyrazeniem masz znak (−) a (−) i (−) daje co?
3 lut 21:46
5-latek: taka uwaga jesli masz odejmowanie to wyrazenie po tym minusie zapisuj w nawiasie
Dostaniesz 2x2−2−(3x−1)=8 i teraz dalej licz
3 lut 21:47
matarto: daje + . moment juz sam nie wiem jak to rozpisac
3 lut 21:48
5-latek: Napisalem post wyzej jak teraz dalej licz
3 lut 21:49
matarto: mhm
3 lut 21:50
matarto: czyi to bedzie 2x−10−3x−1=0 ?
3 lut 21:51
Marcin: Co Ci wyjdzie z tego (−1)(3x−1)?
Masz teraz źle.
3 lut 21:53
5-latek: dalej zle
Post 21:47 przeciez to bedzie 2x
2−2−3x+1=8 to sa podstawowe wiadomosci z podstawowki a
nie liceum
3 lut 21:54
5-latek: Ja juz ide spac bo jutro do pracy rano wiec Marcin CI pomoze
3 lut 21:55
Proceder: 2x
2−2−3x+1−8=0
2x
2−3x−9=0
Δ=9−4(2*(−9)
Δ=9+72=81
√Δ=9
parabola
i przedział.
a>0 ⇒ramiona w górę
3 lut 21:55
Marcin: 5−latek nie przesadzaj. Pierwsza klasa gimnazjum!
3 lut 21:55