czas
letta: ZAD 1
maciek i cezary zatrudniki się do mycia okien w biurowcu. Cezary pracując sam umyłby te okna w
czasie 4 razy dłuższym, a Maciek 5 razy dłuższym niż myli by razem. W jakim czasie wykonali
razem pracę
ZAD2
maciek myjąc samodzielnie okna ukonczył by pracę w czasie o 15 godzin krótszym niż cezary,
pracując razem wykonali by tę pracę w ciągu 10 h. W ciągu ilu godzin umyłby te okna każdy z
nich samodzielnie?
ZAD3
Maciek i Cezary pracując razem umyją okan w ciągu 12h. Gdyby najpierw Maciek umył połowę, a
następnie Cezary resztę, trwało by to 25 h. Ile czasu potrzebuje każdy z nich na samodzielne
umycie okien? Przyjmujemy, że Maciek pracuje szybciej niż cezary
3 lut 21:29
letta: ma ktoś głowę do tego?
3 lut 21:37
daras: zadania na prędkości w ruchu jednostajnym
3 lut 21:44
letta: dzięki
ale jak to zrobić?
3 lut 21:51
letta: nie macie pomysłu?
3 lut 22:01
letta: nikt nie lubi myć okien:(
3 lut 22:08
daras: tak samo

okna to droga, predkość to szybkosć mycia a czas to czas, powodzenia!
3 lut 22:14
letta: coś nie idzie:(, oj w pierwszym zroiłam błąd MACIEK O 5 GODZIN DŁuŻSZYM
3 lut 22:20
letta: pomocy
3 lut 22:20
pigor: ..., no właśnie

coś mi nie grało , a teraz
niech
x= ? − szukany czas wspólnej pracy, to c=4x, m=x+5
czas pracy samodzielnej cezarego, maćka odpowiednio
i z warunków zadania :
14x+1x+5= 1x /*4x(x+5) ⇔ x+5+4x= 4(x+5) ⇔
x=15 h .
3 lut 22:46
pigor: ..., 2) jeśli
c=?, m=c−15=? ? − szukany czas
(liczba h) samodzielnej pracy Cezarego, Maćka odpowiednio
to masz np. równanie
1c−15 + 1c= 110 i c>15 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) czas pracy m<c i masz np.taki układ równań
1m + 1c= 112 i
m2 + c2=25 . ...
3 lut 23:14
letta: Wielkie dzięki.
4 lut 10:24