Dwie ściezki
andrzej: Jak rozwiązać te zadania korzystając z pochodnych
1. Dwie ścieżki przecinają się pod kątem prostym . Latarnia znajduje się 5m od jednej i 10 od
drugiej . Jaka jest minimalna powierzchnia która może być odcięta przez linię prostą łączącą
ścieżkę z drugą i przebiegającą tuż przy latarni ?
jak ułożyć równanie żeby wyznaczyć jedną niewidomą i policzyć minimalną powierzchnie przy
użyciu pochodnej ?
2. Latawiec znajdujący się 25m nad ziemią porusza się z prędkością 2m/s jak szybko zmienia się
kąt miedzy sznurkiem do którego przywiązany jest latawiec a linią pozioma kiedy długość
sznurka wynosi 50m ?
3. Stożkowy zbiornik na wodę ma promień równy 3 m a wysokość 7m zawiera on wodę która wycieka
na samym dole zbiornika .Promie/n kołowej powierzchni wody zmienia się 0,5 m/h kiedy woda
miała głębokość 2 m jak szybko zmienia się wtedy poziom wody ?
3 lut 21:27
PW: 1. Przede wszystkim narysuj to w układzie współrzędnych (ścieżki krzyżują się w (0,0), latarnia
ma współrzędne (10,5). Zobaczysz ten trójkąt, a jego boki zależą przecież od kąta, pod jakim
nachylona jest do osi OX linia łącząca ścieżki i latarnię.
3 lut 21:41
andrzej: próbowałem ale nie wychodzi ,dobrze by było jak by ktoś rozwiązał mi te zadania to będę
wiedział jak robić podobne
3 lut 21:48
andrzej: up
4 lut 10:58
Bizon:

Prosta przechodzi przez punkt A=(10,5)
Równanie pęku prostych przez ten punkt to y−5=tgα(x−10)
y=xtgα−10tgα+5
Policzmy punkty przecięcia z osiami
y(0)=5−10tgα
| | 10tgα−5 | |
0=xtgα−10tgα+5 ⇒ x= |
| |
| | tgα | |
| | 1 | | 10tgα−5 | | (5−10tgα)2 | |
S= |
| (5−10tgα} |
| =− |
| |
| | 2 | | tgα | | 2tgα | |
... i szukaj minimum
Do badania podstawiłbym za tgα=t
| | 1 | |
Znajdziesz ...minimum dla t= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
czyli tgα= |
| ⇒ α=  |
| | 2 | |
4 lut 11:43
andrzej: ok prosił bym jeszcze o pozostałe dwa zadania
4 lut 15:01
wredulus_pospolitus:
to chociaż napisz jaki masz pomysł na te zadania ... spróbujemy na prowadzić
4 lut 15:08
andrzej: jak bym go miał to bym tu nie pisał nie wiem wg jak zacząć
4 lut 15:53
Bizon:
Zadanie 3) ... przynajmniej "przerysuj" poprawnie. To na pewno nie jest pełna treść zadania
4 lut 16:40
andrzej:

h=25
y=50
x=
√y2−h2 =
√1875
sinα=h/y

?
4 lut 16:50