matematykaszkolna.pl
Dwie ściezki andrzej: Jak rozwiązać te zadania korzystając z pochodnych 1. Dwie ścieżki przecinają się pod kątem prostym . Latarnia znajduje się 5m od jednej i 10 od drugiej . Jaka jest minimalna powierzchnia która może być odcięta przez linię prostą łączącą ścieżkę z drugą i przebiegającą tuż przy latarni ? jak ułożyć równanie żeby wyznaczyć jedną niewidomą i policzyć minimalną powierzchnie przy użyciu pochodnej ? 2. Latawiec znajdujący się 25m nad ziemią porusza się z prędkością 2m/s jak szybko zmienia się kąt miedzy sznurkiem do którego przywiązany jest latawiec a linią pozioma kiedy długość sznurka wynosi 50m ? 3. Stożkowy zbiornik na wodę ma promień równy 3 m a wysokość 7m zawiera on wodę która wycieka na samym dole zbiornika .Promie/n kołowej powierzchni wody zmienia się 0,5 m/h kiedy woda miała głębokość 2 m jak szybko zmienia się wtedy poziom wody ?
3 lut 21:27
PW: 1. Przede wszystkim narysuj to w układzie współrzędnych (ścieżki krzyżują się w (0,0), latarnia ma współrzędne (10,5). Zobaczysz ten trójkąt, a jego boki zależą przecież od kąta, pod jakim nachylona jest do osi OX linia łącząca ścieżki i latarnię.
3 lut 21:41
andrzej: próbowałem ale nie wychodzi ,dobrze by było jak by ktoś rozwiązał mi te zadania to będę wiedział jak robić podobne
3 lut 21:48
andrzej: up
4 lut 10:58
Bizon: rysunek Prosta przechodzi przez punkt A=(10,5) Równanie pęku prostych przez ten punkt to y−5=tgα(x−10) y=xtgα−10tgα+5 Policzmy punkty przecięcia z osiami y(0)=5−10tgα
 10tgα−5 
0=xtgα−10tgα+5 ⇒ x=

tgα 
 1 10tgα−5 (5−10tgα)2 
S=

(5−10tgα}

=−

2 tgα 2tgα 
... i szukaj minimum Do badania podstawiłbym za tgα=t
 1 
Znajdziesz ...minimum dla t=

2 
 1 
czyli tgα=

⇒ α=
 2 
4 lut 11:43
andrzej: ok prosił bym jeszcze o pozostałe dwa zadania
4 lut 15:01
wredulus_pospolitus: to chociaż napisz jaki masz pomysł na te zadania ... spróbujemy na prowadzić
4 lut 15:08
andrzej: jak bym go miał to bym tu nie pisał nie wiem wg jak zacząć
4 lut 15:53
Bizon: Zadanie 3) ... przynajmniej "przerysuj" poprawnie. To na pewno nie jest pełna treść zadania
4 lut 16:40
andrzej: rysunekh=25 y=50 x=y2−h2 =1875 sinα=h/y
dx 

=2m/s
dt 
dy x dx 

=

*

dt y dt 
 h 
α=arcsin

dy