roztwory soli
letta: zad1
Ile soli należy dosypać do 9 kilogramów jej 2−procentowego roztworu, aby otrzymać z niego
roztwór 10 procentowy?
zad 2
ile kg wody należy dolać do 3 kg 8 procentowego roztworu soli aby otrzymać z niego roztwór 5
procentowy?
zad3
ile kg wody należy odparować z 1 kg 10 procentowego roztworu soli, aby roztwór stał się 25
procentowy?
3 lut 21:22
letta: jest ktoś biegły w tych solankach?
3 lut 21:39
Eta:

1/ rozwiąż równanie: 2*9+100*x= 10*(9+x)
2/ 8*3+0*x= 5(3+x)
3/ podobnie, tylko
− woda
3 lut 21:39
daras: Eta masz szablon czy za każdym razem rysujesz to od nowa?

a swoją drogą nikt nie umie korzystać z archiwum
3 lut 21:40
letta: dzięki, nie miałam szblonu:(
ale coś grzebie z tym trzecim robie 1*10−x=25(1−X) i nic nie wychodzi
3 lut 21:50
letta: 1*10−0*x=25(1−x)
DZIĘKI
3 lut 21:54