CIągi
Magda: Jak sprawdzić czy podany ciąg jest arytmetyczny czy geomteryczny?
Przygotowuję się do matury i w dziale o ciągach w wymaganiach jest podpunkt:
Bada czy dany ciąg jest arytmetyczny czy geometryczny.
Jest na to jakiś ogólny sposób?
Z góry dzięki
3 lut 20:56
Godzio:
Arytmetyczny, jeśli:
a
n + 1 − a
n = r (jakaś stała liczba niezależna od n)
Geometryczny, jeśli:
| an+1 | |
| = q (jakaś stała liczba niezależna od n) |
| an | |
Jeżeli masz pytania zamknięte, warto zapamiętać, że każdy ciąg arytmetyczny jest postaci:
a
n = r * n + b (r − różnica ciągu, b − jakaś stała)
3 lut 20:59
Pitagos:
Jeśli jest ciąg: a, b, c to
dla ciągu arytmetycznego zachodzi 2b = a + c
dla ciągu geometrycznego b2 = a*c
3 lut 21:03