funkcje.
Radek:
Funkcja Wyznacz te wartości parametru p , dla których dziedziną funkcji
| | x+p | |
f(x)= |
| jest zbiór liczb rzeczywistych |
| | (p2−9)x+(p−3)x+1 | |
Mam trochę problem z tymi założeniami zawsze:
p
2−9≠0
Δ<0
3 lut 20:39
pigor: ... przyjrzyj się , czy dobrze przepisałeś wzór swojej funkcji f
3 lut 20:48
Piotr 10: (p2−9)*x2+(p−3)*x+1≠0
I przypadek
p2−9=0
II przypadek
10 p2−9≠0
20 Δ < 0
3 lut 20:48
Radek: Dobrze przepisałem.
A czemu nie można moją drogą, tylko trzeba dzielić na przypadki których nie rozumiem totalnie.
3 lut 20:53
Piotr 10: Twoja droga jest dobra, tylko nie uwzględniłeś co dzieje się dla przypadku p−9=0. Wtedy mamy
funkcje liniową. W tym przypadku zauważ jak podstawisz za p=3 otrzymamy (9−9)*x2+(3−3)*x+1=1
Więc p=3. Więc jaki wniosek z tego?
Rozpatrzyłeś tylko co dzieje się dla funkcji kwadratowej, a dla funkcji liniowej już nie
3 lut 20:56
Godzio:
Pierwszy przypadek rozpatruje funkcję liniową (ax + b), drugi funkcję kwadratową (ax2 + bx +
c)
3 lut 20:56
pigor: .. , niestety źle przepisałeś, ja nie jestem taki bystry jak Piotr .

a twoje warunki to po prostu za mało i tyle .
3 lut 20:57
pigor: ... nie widzę kwadratu x w mianowniku , a domyślać się ..
3 lut 20:59
Piotr 10: Radek zadanko z Kiełbasy ?
3 lut 20:59
Radek: Nie.
3 lut 21:03
Lorak: w Kiełbasie jest prawie identyczne, zamiast (p−3) jest (p+3)
3 lut 21:13