plisss
matma: dany jest ciąg (an) i liczba z. Wyznacz liczbę k, tak, aby spełniony był warunek a (z ideksem)
k+1≤z<a( z ideksem) k
gdzie an= n+3 / n
2 + 1 (jedynka tez w mianowniku

z=1,1 odpowiedz ma wyjsc k=1
3 lut 20:39
Godzio:
k + 1 ≤ z < a
k
| | n + 3 | |
an = |
| , z = 1.1 |
| | n2 + 1 | |
Tak to wygląd ?
Jeśli tak, to k = 1 raczej nie wyjdzie
3 lut 20:52
Bizon:
... a dlaczego ma nie wyjść

?
3 lut 21:23
Godzio:
Zgoda, wyjdzie, przeoczyłem ak + 1, i patrzyłem tylko na "k + 1"
3 lut 21:24
Bizon:
to ak+1≤z<ak
3 lut 21:28