matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
lukasz1598.93:
Wyznacz prostokąt o maksymalnym polu wpisanym w półokrąg o promieniu r. Proszę o pomoc
3 lut 20:38
Eta:
x,y>0 x
2
+y
2
=r
2
⇒ y=
√
r
2
−x
2
, x∊(0,r) P(x)= 2x
√
r
2
−x
2
P
'
(x)=......... P
'
(x)=0 ⇒ x=......... wymiary prostokąta : 2y=........ , x=....... dokończ obliczenia
3 lut 22:29
lukasz1598.93:
dzięki wielkie
3 lut 22:46