Udowodnij tezę o podzielności przez 9.
Hubabuba: "Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9."
Powie ktoś czy za takie obliczenie/udowodnienie dostałbym maksymalną liczbę punktów?
n−1∊N
n∊N
n+1∊N
k∊N
a∊N
Teza: (n−1)3+n3+(n+1)3=9k
(n−1)3+n3+(n+1)3=n3−3n2+3n−1+n3+n3+3n2+3n+1=3n3+6n=3n(n2 + 2)
1) n=3a − pod n podstawiamy liczbę podzielną przez 3
9a(9a2+2) − liczba podzielna przez 9
2) n=3a+1 − pod n podstawiamy liczbę niepodzielną przez 3
(9a+3)[(3a+1)2+2)=(9a+3)(9a2+6a+3)=3(3a+3)3(3a2+2a+1)=9(3a+3)(3a2+2a+1) − liczba podzielna
przez 9
3) n=3a+2 − pod n podstawiamy liczbę niepodzielną przez 3
Podobnie jak u góry podstawiamy i wyliczamy i ostatecznie wychodzi 9(3a+2)(3a2+4a+2), czyli
liczba podzielna przez 9.
Skoro 3n(n2+2) podzielne przez 9 dla liczb podzielnych i niepodzielnych przez 3 to suma trzech
kolejnych liczb naturalnych (n−1)3+n3+(n+1)3 także jest podzielne przez 9.
Teza (n−1)3+n3+(n+1)3=9k jest prawdziwa, co należało dowieść.
3 lut 20:36
Hubabuba: Ogólnie chciałbym wiedzieć czy sposób rozwiązania tego zadania jest prawidłowy.
3 lut 20:37
Mila:
Myślę, że tak.
Inny sposób:
Początek jak u Ciebie.
3n3+6n= 9n3−6n3+6n=
=9n3−(6n3−6n)=9n3−6n(n2−1)=9n3−6n*(n−1)*(n+1)
9n3 podzielne przez 9 jako wielokrotność 9
6n(n−1)(n+1)=2*3*(n−1)*n*(n+1) podzielne przez 9 jako iloczyn 3 przez iloczyn 3 kolejnych liczb
całkowitych ( jedna z nich jest podzielna przez 3)
3 lut 23:11
Hubabuba: Dzięki wielkie

O, twój sposób krótszy.
4 lut 02:23