Przestrzenie i podprzestrzenie liniowe
Kamil: Cześć. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć przestrzenie oraz podprzestrzenie liniowe? Bardzo zależy
mi na pomocy, ponieważ jutro mam ważną poprawę. Siedzę już parę godzin i nic nie mogę
zrozumieć. Czytam wykłady i jedyne co dam rade zapamiętać to aksjomaty przestrzeni liniowych.
Takie przykładowe zadanie:
Niech X bedzie dowolnym niepustym zbiorem. Oznaczmy przez RX zbiór wszystkich
funkcji f : X → K. Dodawanie funkcji z tego zbioru okreslamy wzorem:
(f + g)(x) = f(x) + g(x) dla x ∊ X.
Natomiast mnozenie przez skalary okreslamy wzorem:
(a * f)(x) = a · f(x) dla x ∊ X.
Udowodnij, ze w ten sposób otrzymujemy przestrzen liniowa nad ciałem R.
To jest jedno z wielu których nie rozumiem. Jeżeli nie wiecie jak mi to tutaj wytłumaczyć to
może znacie jakieś strony z filmikami, gdzie jest wszyscy po ludzku wyjaśnione?
3 lut 20:32
PW: To akurat nie jest trudne. Masz zbiór (w tym wypadku jest to zbiór funkcji, ale to nie ma
większego znaczenia − w definicji przestrzeni liniowej mówi się o dowolnym niepustym zbiorze).
Na elementach tego zbioru wprowadzone są działania "+' oraz mnożenie "•" przez elementy
pewnego ciała (akurat tutaj jest to ciało R). Na funkcje − elementy przestrzeni − patrzysz jak
na "klocki" − nie rozważasz jaka to funkcja, nie badasz jej własności, ot − element.
Mówisz, że definicję przestrzeni liniowej znasz (nie wiem dlaczego "aksjomaty"). Bierzesz po
kolei wszystkie warunki definicji i sprawdzasz.
1. Czy działanie "+" jest łączne, to znaczy czy dla dowolnych funkcji f, g, h
f+(g+h) = (f+g)+h
Właściwie nie ma czego sprawdzać, takie twierdzenie znamy, wynika z łączności dodawania w
zbiorze liczb rzeczywistych.
2. .... i tak dalej, wszystkie warunki definicji przestrzeni liniowej. W połowie się znudzisz.
3 lut 21:02
Kamil: Ok, rozumiem. Muszę do tego doprowadzić licząc to? czy wystarczy ze napiszę samo f+(g+h) =
(f+g)+h?
3 lut 21:25
PW: Wystarczy, że napiszesz "własność oczywista", bo przecież jest oczywista, nikt tego nie będzie
drążył.
3 lut 21:35
Kamil: Dobra, ale skąd sie bierze f+(g+h)?
3 lut 21:36
Kamil: z drugiej definicji przestrzeni liniowej?
3 lut 21:37
Kamil: Masz chwilę czasu? Może dogadamy się na gg? bo mam pare pytań.
3 lut 21:41
PW: Zgroza mnie ogarnia. Jaka "druga definicja"? Obiekt może mieć jedną definicję, inaczej byśmy
powariowali przy spotkaniu uczonych z Wyższej Humanistycznej i Kosmetologii z uczonymi z
Politechniki Meblarskiej. Miałeś inną definicję niż
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_liniowa ?
Niestety, muszę już odejść od komputera z uwagi na zagrożenie wojną domową.
3 lut 21:51
Kamil: Chodziło mi o drugi aksjomat.
3 lut 21:54