funkcja ^2 , trójkąty
mati: wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego wiedząc że są one kolejnymi liczbami parzystymi
3 lut 20:25
Marcin: Liczba parzysta to 2k
3 lut 20:33
Bizon:
(2k)2+(2k+2)2=(2k+4)2
3 lut 20:33
Marcin: Chciałem żeby sam do tego doszedł
3 lut 20:35
mati: wzorem skrocengo mnozenia teraz ?
3 lut 20:36
5-latek: A jak myslisz ?
3 lut 20:39
mati: mysle ze tak
3 lut 20:39
5-latek: To jesli tak myslisz to tak zrob
3 lut 20:40
Marcin: Zapisz obliczenia. Jestem ciekaw
3 lut 20:41
5-latek: (2k)2= 22*k2=4k2
3 lut 20:42
5-latek: Ajjj
3 lut 20:42
Marcin: 5−latek. Daj mu się wykazać. Z resztą bez przesady

Trzeba jeszcze było napisać że 2
2=2*2
3 lut 20:44
mati: 4k2 + 4k2+8k+4 = 4k2 +16k+64
3 lut 20:45
mati: 5 latek ,akurat to wiedziałem

ale co do dalszych obliczen nie jestem pewien
3 lut 20:45
Marcin: Pododawaj, poodejmuj..
3 lut 20:46
mati: wyrazy te same zssumowac , przeniesc na jedna strone..
3 lut 20:47
Marcin: Tak, dokładnie.
3 lut 20:49
mati: hm 8k2 + 8k + 4 = 4k2 + 16k + 64 teraz przeniesc , zrobic nierownosc kwadratowa a potem
delta ?
3 lut 20:51
Pitagos:
a = x − 2 > 0, b = x > 0, c = x + 2 > 0
a2 + b2 = c2
(x − 2)2 + x2 = (x + 2)2
x2 − 4x + 4 + x2 = x2 + 4x + 4
x2 − 8x = 0
x(x − 8) = 0
x = 0 lub x = 8,
a = 8 − 2 = 6, b = 8, c = 8 + 2 = 10
3 lut 20:52
Marcin: Pitagos masz złe założenie. Podstaw sobie za X np 5 i sprawdź czy taka liczba będzie parzysta.
Z resztą chłopak sam chciał rozwiązać. Nie ładnie.
3 lut 20:53
5-latek: Marcin napisalem mu ze =4k
2 bo mam gdzies dowod ze 2*2=5
3 lut 20:58
5-latek: jak znajde to CI wrzuce
3 lut 20:58
Pitagos:
Nieładnie, czy Nie ładnie ?
O jakie założenia Ci chodzi? Rozwiązałem zadanie i wynik jest poprawny − nie widać?
3 lut 21:00
5-latek: No niestety film wideo niedostepny
3 lut 21:00
Marcin: Oczywiście nieładnie

O takie, że w założeniu nie wyeliminowałeś liczb nieparzystych i gdyby
one tutaj też pasowały, to wyszłyby Ci w wyniku

5−latek ja Ci wierzę na słowo!
3 lut 21:03
5-latek: 
Mati dawaj swoje rozwiazanie i sprawdzimy czy wyszly takie same jak kolegi
3 lut 21:05
Marcin: Dokładnie. Czekamy
3 lut 21:06
Pitagos:
Nie potrzeba niczego eliminować, jedna z przyprostokątnych ma długość x, inna jest
od niej o 2 mniejsza, przeciwprostokątna jest o 2 większa i tyle.
3 lut 21:06
mati: wyszło mi ze delta o 1024 a pierwiastek to 32..
3 lut 21:09
mati: chyba cos nie tak
3 lut 21:11
Marcin: No dobrze, ale gdyby wyszedł Ci x=7, to Twoimi wynikami byłyby liczby 5,7,9, a to nie
zgadzałoby się z założeniem
3 lut 21:11
5-latek: napisz to rownanie kwadrtowe z ktorego liczysz tutaj i pokaz obliczenia OK?
3 lut 21:12
mati: 4k2−8k−60=0 Δ=b2−4ac (−8)2 − 4*4*(−60) = 64+960=1024 √1024=32
3 lut 21:15
5-latek: No to teraz k1 i k2 wylicz
3 lut 21:17
mati: 1.5 i 2.5 liczylem miejsca zerowe
3 lut 21:21
Marcin: Przede wszystkim to masz złe równianie.
ma być 4k2−8k−12=0
3 lut 21:26
5-latek: | | 8+32 | |
k2= |
| =5 czyli gdzies zle policzyles |
| | 8 | |
liczyc jeszce raz i zobaczyc czy 4
2=64?
3 lut 21:26
Marcin: Miejsca zerowe też źle policzyłeś. Dzieliłeś to przez 16, czy jak?
3 lut 21:27
matarto: no przez 16
3 lut 21:30
Marcin: Przecież masz dzielić przez 2a, a 2a u Ciebie równe jest 8. Licz dalej to równanie które ja Ci
podałem. Dobrze że przynajmniej próbujesz. Chwała Ci za to
3 lut 21:31
matarto: ale głupi błąd . dzieki
3 lut 21:37