logarytmy
b: Dla jakiej wartości x liczby log2, log(2x−1), log(2x+3) są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego?
3 lut 20:19
J:
1)Założenia;
2) 2 log(2x−1) =log2 + log(2x+3)
3 lut 20:41
b: Ale jak to obliczyć?
3 lut 21:02
J:
Założenia: 2
x −1 > 0 oraz 2
x + 3 > 0 ⇔ 2
x > 1 ⇔ x > 0
log(2
x−1)
2 = log[2*(2
x+3)] ⇔ (2
x − 1)
2 = 2*(2
x +3) i teraz podstawienie t = 2
x i t>0
t
2 − 2t +1 −2t − 6 = 0 ⇔ t
2 − 4t − 5 = 0
| | 4 − 6 | | 4 + 6 | |
Δ = 16 + 20 = 36 ; t1 = |
| = −1 ( odpada) ; t2 = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
zatem 2
x = 5 ⇔ x = log
25
4 lut 08:24