Badanie funkcji
Fernani: Zadanie na badanie funkcji
Już drugie zadanie dzisiaj wstawiam, ale na pewno ostatnie !

Niech: f(x)=
3√x2(1−x)(x−2)2 Dla x ∉ {0,1,2} zachodzą wtedy równości:
f'(x) = −1/3x
−1/3(1−x)
−2/3(x−2)
−1/3(5x
2 − 10x + 4)
f''(x) = 2/9x
−4/3(1−x)
−5/3(x−2)
−4/3(5x
4 − 20x
3 + 22x
2 −4x − 4 )
(5x
2 − 10x + 4) = 0 → x1 ≈ 0,55 lub x2 ≈ 1,45
(5x
4 − 20x
3 + 22x
2 −4x − 4 ) = 0 →x3≈ −0,31 x4≈2,31 f'''(x3) =/= 0 =/= f''' (x4)
Rozstrzygnąć czy isnieją pochodne f'(0) , f'(1) , f'(2) . Isniejące obliczyć. I tu jest moje
pytanie po czym poznać w takim przypadku czy isnieją pochodne ? Dalsze pytania o przedziały w
których jest rosnąca, czy wypukła sobie darowałem, gdyż wiem,że zależy to od znaku pierwszej i
drugiej pochodnej
3 lut 20:07
PW: Nie podoba mi się ta pochodna. Pod pierwiastkiem stoi
−x2(x−1)(x−2)2 = − (x3−x2)(x2−4x+4) = −(x5 −4x4+4x3−x4+4x3−4x2)
=
= −(x5 − 5x4 + 8x3 − 4x2), więc pochodna funkcji wewnętrznej coś nie taka.
3 lut 21:31
Fernani: bez minusa pod pierwiastkiem : x
2...
Te wszystkie dane, są już w treści zadania podane

. Czyli nie da się powiedzieć czy w tym
przypadku istnieją pochodne w danych punktach ?
3 lut 21:41
PW: No to się jeszcze raz zastanów nad tym co napisałem. Potem sprawdź, czy dobrze przepisałeś
treść zadania.
4 lut 15:48