logarytm o roznych podstawach
Michał: Mam prośbę jak obliczyć logarytm o różnych podstawach
log48 − log927
24 paź 00:21
Bogdan:
Rozwiąż równości:
4x = 8
9y = 27
Wyznacz x, y
24 paź 00:24
Michał: ok dzięki
24 paź 00:27
Eta:
log42*4 + log93*9= log42+log44 −( log93+log99)=
= 12 +1 −12 −1= 0
24 paź 00:27
Michał: i jeszcze jedna prośba
log321 − log949
24 paź 00:29
Bogdan:
| | 3 | |
4x = 8 ⇒ (22)x = 23 ⇒ 2x = 3 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
Analogicznie można wyznaczyć wartość log
9 27
24 paź 00:39
Eta:
log(32)a = 12log3a
podstawą jest 32
to:
log33+log37 − 12log372= 1 +log37 −12*2log37 = 1
24 paź 00:39
Bogdan:
Podaję przydatny wzór:
Podstawą logarytmu jest tu a
n
24 paź 00:41
Michał: Dzięki raz jeszcze
24 paź 00:43
Adu: log
6 x=log
6 4+log
6 9
Jak mam to rozwiązać? Prosze o pomoc
28 kwi 20:33
abc: jest taki wzór na sumę logarytmów o tych samych podstawach, wtedy
log6x= log6(4*9)
x=36
28 kwi 20:35
Adu: a jak mam coś takiego? :
log3 x=log3 18 − log3 2
28 kwi 20:45
abc: to wtedy dzielisz 18/2
28 kwi 20:46
Adu: dzięki
28 kwi 20:52
bart000: czy ktoś może mi pomóc z tym zadaniem?
log2 5+log0,5 5
22 lis 18:08
Paweł: 212 + ( − 212 ) = 212 − 212 = 0
7 mar 23:36
stachalke: Nje
28 maj 10:28
aniabb: raczej 2,321928.. − 2,321928.. = 0
28 maj 11:05
Natalia: log2 12 + log3 29
18 wrz 18:29
wojtaszek: siemka mam prosbe mogł by ktos pomoc z zadaniami byl bym bardzo wdzieczny
log (2)4 +21 log(3) 1=
log(3)21− log(3) 7=
log(5) 10+ log (5) 2,5 =
w nawiasach ujełem podstwe logarytmu Z góry dzieki za pomoc
15 paź 12:54
Ann: jak rozwiązać log3 z 5 * log5 z 27?
17 paź 17:16
ICSP: | | log3 27 | |
= log3 5 * |
| = log3 27 = 3 |
| | log3 5 | |
17 paź 17:17
Ann: możesz mi wytłumaczyć skąd to się wzięło?
17 paź 17:22
natt: Jak rozwiązać log2 3+log4 3+log8 3+log16 3
22 lis 10:32
5-latek: Doprowadz do tego aby wszyskie logarytmy mialy w podstawie 2
np4=2
2 albo 8=2
3 albo 16=2
4
Potem skorzystaj z takiego pozytecznego wzoru
| | 1 | |
np log43=log223= |
| log23 |
| | 2 | |
22 lis 10:43
Paweł: Log416 − log28=
Obywatele! Pomożecie?!
2 gru 18:26
5-latek: | | 1 | |
log416=log22 24= |
| *4log22= policz |
| | 2 | |
log
2 8= policz z definicji i potem odejmij od siebie te wyliczone liczby
3 gru 02:15
Dorota: log(2)5+log(4)9
4 gru 19:40
Dorota: jak to obliczyć z wzoru o zamianie podstawy pomóżcie poszę
4 gru 19:43
wowwowowow: a=log (3) 20 i b=log(3)15, wiedząc to, oblicz log(2)360
wynik ma być zapisany za pomocą liter a, b i (jeśli konieczne) cyfr
11 gru 22:41
11 gru 22:47