pilne pomocy
justyna21: narysuj wykres i omow wlasnosci funkcji
a) 6/x−2
b) −4/x−2
c) 4/x+2−3
d) x−3/x+1
3 lut 20:03
Proceder: | | 6 | | 6 | |
czy a) to |
| −2 czy |
| |
| | x | | x−2 | |
ułamki nie są trudne do robienia tutaj a mają kolosalne znaczenie w zadaniu
3 lut 20:08
justyna21: to pierwsze
3 lut 20:09
Marcin: Podstaw sobie tak żeby fajnie powychodziły współrzędne i zobacz 'o ile kratek' idzie wykres
3 lut 20:10
Proceder: dla ułatwienia zawsze rób sobie tabelkę pomocniczą
x=−2|x=−1|x=1|x=2|x=6
y=−3|y=−6|y=6|y=3|y=1
nie dzieli się przez zero dlatego dziedziną będzie x∊R/{0}
narysuj sobie asymptotę w punkcie y=−2 i każdy punkt obniż o 2 w dół
(mam nadzieję że to jest zrozumiałe)
3 lut 20:16
justyna21: tak to zrozumialam
3 lut 20:17
3 lut 20:22
Proceder: mianownik to x−2 a nie dzielimy przez zero,
dziedzina więc będzie równa x∊R/{2}
| | −4 | |
rysujesz sobie tabelkę dla najprostrzej postaci tej funkcji czyli |
| |
| | x | |
widomo dla x=1 y=−4 dla x=−2 y=2 itd.
zaznaczasz te punkty,łączysz je,a potem zajmujesz sie tą −2 przy x w mianowniku,
gdy do x jest +lub− to przesuwamy wykresy w prawo lub lewo
w lewo gdy jest x+coś
w prawo gdy jest x−coś
z Twoim przykładzie jest x−2 to połączone punkty przesuwasz o 2 w prawo(najlepiej narysować
pionową linię w punkcie x=2 i to przesunąć)
zgodnie z dziedziną funkcja nie przetnie tej pionowej prostej.
chyba o to chodzi,nie jestem pewny w razie czego niech mnie ktoś poprawi.
3 lut 20:38
Proceder: | | 4 | |
rozumiem,że przykład c) to |
| −3  |
| | x+2 | |
3 lut 20:41
Proceder: c) powinnaś już zrobić samemu w 3 minutki
potem o 2 w lewo
potem o 3 w dół i gotowe
dziedzina x∊R/{−2}
3 lut 20:44
justyna21: dzieki
3 lut 20:48