Trapez'
Misia:
Pomocy
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 6cm i 10 cm a wysokość jest równa 5cm.
Przekątne trapezu przecinają się w punkcie P. Wyznacz odległość punktu P od podstaw tego
trapezu.
3 lut 19:57
pigor: ..., np. tak niech x=? − szukana odległość P od podstawy
dł.6, to z warunków zadania i podobieństwa trójkątów (k,k,k) o
wspólnym wierzchołku P i podstawach trapezu odpowiednio:
x5−x= 610 ⇔ 10x= 6(5−x) ⇔ 16x= 30 ⇔ 8x= 15 ⇔
⇔ x=158=178=1,875 [cm], a
5−x=258= 318= 3,125 [cm] . ...