jerey: jak mam kolejny dowód:
wykazac ,ze wyrazenie 113
4−3*113
2−4 jest podzielne przez 25
to jak wprowadze zmienn t=113
2
t
2−3t−4
t
1=−1
t
2=4
to zwijam do postaci iloczynowej
mam (t−4)(t+1)=(113
2−4)(113
2+1) = (113−2)(113+2)(113
2+1) = 111*115*(113
2+1) otrzymuje cos
takiego

i nie wiem jak dalej to ruszyc, moze rozbic to 115 na 25*3 ale co to da
3 lut 19:48
jerey: 23*5 tam jest literówka
3 lut 19:50
zawodus: ta liczba nie jest podzielna przez 25
3 lut 19:50
jerey: zawodus poprawiam tam literówke zrobiłem
3 lut 19:50
Wazyl: 1132+1 jest podzielne przez 5
115 też jest podzielne przez 5.
Ich iloczyn podzielny jest przez 25
3 lut 19:51
zawodus: to napisz jeszcze raz jak wygląda liczba, która ma być podzielna przez 25.
3 lut 19:51
jerey: ostateczna postac do jakiej doszedłem to 111*115*(1132+1)=111*23*5*(1132+1)
3 lut 19:53
zawodus: źle spojrzałem

jest podzielna. Najprościej sprawdzić na kalkulatorze... Zwykły kalkulator to policzy..
3 lut 19:55
jerey: a jak wykazac ze 1132+1 jest podzelne przez 5?
3 lut 19:56
jerey: aha ok
3 lut 19:56
Marcin: zawodus, ale na maturze raczej nie napiszesz, że kalkulator Ci to podzielił
3 lut 19:57
jerey: 
3 lut 20:00
Wazyl: Troszkę spóźnione ale może jeszcze się przyda.
Ostatnia cyfra liczby 1132=9 ⇒ Cyfra jedności 1132+1 to 0 co świadczy o tym że jest ona
podzielna przez 5.
19 lut 16:14