trochę wykładniczej
Proceder: 9√27*3√9*√3
Przedstaw liczbę w postaci potęgi podst. 3
3 lut 19:39
Proceder: trochę się zlewa rysunek:tam pod pierwiastkiem 9 stopnia jest 27*3√9*√3
3 lut 19:41
Wazyl: 27=3x x=.....
i tak dalej.
3 lut 19:46
5-latek: 27=33
3√9=(32)1/3= dalej
√3=31/2
a potem skorzystac z ewzoru n√a=a1/n
3 lut 19:47
Proceder: wynik końcowy mi sie nie zgadza powinno byc 3 do 2354 a ja mam 3 do 2554
WHY?
3 lut 20:20
5-latek: 33*32/331/2=33+2/3+1/2= 3 ktorej
3 lut 20:23
5-latek: Pewnie blad w odpowiedzi
3 lut 20:28
Proceder: dałem wspólny mianownik 6
i tak:
3
186+46+36=3{
256
potem do Twojego wzoru
9√3256=3
256*19=3
2554
i co tu źle robie
3 lut 20:29
5-latek: Tak jak napisalem jest w odpowiedzi blad
3 lut 20:30