pilne!
justyna21: dany jest wielomian W(x)=3x3−2x2+kx.
a) wyznacz k tak aby pierwiastkiem tego wielomianu byla liczba 1.
b) dla wyznaczonej wartosci k wyznacz pozostale miejsca zerowe tego wielomianu.
3 lut 19:35
zawodus: a)
W(1)=0
3 lut 19:35
Marcin: 0=3−2+k

Wyznaczysz k?
3 lut 19:38
justyna21: nie umiem

zalame sie chyba
3 lut 19:38
Marcin: Z ciekawości. Matura w tym roku?
3 lut 19:39
5-latek: TAKKKKKK
3 lut 19:40
justyna21: nio ale nie zdaje
3 lut 19:44
justyna21: wiec zadania tylko oddac i tyle
3 lut 19:44
Szymon: W(1)=0⇔3*1−2*1+k=0⇔3−2+k=0⇔k=−1
W(x)=3x3 − 2x2 −x
x(3x2 −2x−1)=0
Kiedy to sie równa 0? gdzy x=0⋁x 3x2 −2x−1 =0
Policz delte i pierwiastki równania i masz
3 lut 19:48