stycznej równanie
Anja: Wyznacz równanie stycznej do okręgu o równaniu x
2−8x+y
2+2y=8 prostopadłych do prostej
pomocy, analityczna to dla mnie czarna magia
3 lut 19:30
zawodus: to trzeba iść do czarnoksiężnika...
3 lut 19:33
Anja: ok, moze obedzie się bez czarnoksiężnika.... środek i promien jakos znalazłam
3 lut 19:40
Bizon:

x
2−8x+16−16+y
2+2y+1−1=8
(x−4)
2+(y+1)
2=25
Napisz równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez środek okręgu
3 lut 19:51
Bizon:
Potem poszukaj punktów przecięcia się tej prostej z okręgiem
a potem to już wiesz co ... −
3 lut 19:52
Bizon:
Można oczywiście inaczej.
Równanie kierunkowe stycznych y=−2x+b przyrównaj do równania okręgu i Δ=0
3 lut 19:55
Anja: właśnie 2 sposób prostszy
3 lut 19:59
Anja: Bizon, ale skąd tu wziąć delte? bo wyszła mi wartość bezwzględna czyli dwie opcje b...
3 lut 20:15
Eta:
3 sposób
S(4,−1), r= 5 styczna ma równanie : y= −2x+b ⇒ 2x+y−b=0
Odległość d środka S od stycznej jest d=r=5
| | |4*2−1*1−b| | |
d= |
| =5 ⇒ |7−b|= 5√5 teraz dokończ |
| | √4+1 | |
b=.... v b=.....
3 lut 20:22