3 lut 19:28
CzasNastal: już rozgryzłem, trzeba jednak po kolei lecieć, bez omijania
3 lut 19:31
CzasNastal: ale teraz już nie wpadnę... [(1+x)sinx]'
3 lut 19:52
CzasNastal: w odpowiedzi wynika, że jest to ze wzoru ex, ale dlaczego całe wyrażenie zastępuje x?
3 lut 19:53
CzasNastal: pomoże ktoś?
3 lut 20:01
CzasNastal: up
3 lut 20:19
asdf: dokladnie o co Ci chodzi? masz policzyc pochodną:
| | f | | f'*g − g'*f | |
( |
| )' = |
| , |
| | g | | g2 | |
f(x) = 3sin
2x
g(x) = e
4x − cos
5(x)
3 lut 20:42
CzasNastal: chodzi mi teraz o drugi przykład, który podałem w 3 poście. Nie rozumiem tego przejścia, że
całość będzie potęgą do e.
3 lut 20:44
asdf: Ok, zaraz Ci wytlumacze
3 lut 20:57
CzasNastal: byłbym niezmiernie wdzięczny
3 lut 21:06
asdf:
moze od samego poczatku kazdy wzor, bo wazne bys te podstawy rozumial

:
logab = c → (z definicji, czasem zapisywane jako =
Δ, tylko ten trojkacik nad =), wynika,
że:
a
c = b
kolejna wazna rzecz:
log
ab
n = n*log
ab
z takiego przeksztalcenia mozna wywnioskowac kolejny wzór:
a
c = b, czyli a
logab = b

z takiej wlasnosci mozna wywnioskowac, że:
log
ex = lnx
e
x = e
logeex = e
lnex = e
x * lne
z takiego czegoś:
(1+x)
sin(x) = e
loge((1+x)sin(x)) = e
ln((1+x)sin(x)) = e
sin(x)*ln(1+x)
o to chodzilo?
3 lut 21:06
asdf: moze tak:
a = e
c = (1+x)
sin(x)
b = e
sin(x) * ln(1+x) 
tylko zrozum to, usiadz chwile
3 lut 21:12
CzasNastal: noo profesjonalnie

dziękuję bardzo, jutro niszczę egzamin
3 lut 21:14
asdf: powodzenia
3 lut 21:15
asdf: post zaczynajacy sie na "moze tak"...jest zle rozpisany, zajmij sie tym wyzej
3 lut 21:23