o pomoc prosi babcia
ariffe2: | | | | | | | |
znajdź sumę A∪B a) A={−3.−2,−1,0,1,2,3} B={−√2,−1,1,√2 b)A={0, | , | , | }, |
| | | | |
| | | | | | | | | |
B={ | , | , | , | ,1} c)Ajest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 5 |
| | | | | |
Bjest zbiorem nieparzystych liczb naturalnych,spełniających nierówność 3x−1<20 d)A jest
zbiorem liczb naturalnych parzystych niewiększych od 8, B jest zbiorem dodatnich dzielników
liczby 28 e) A jest zbiorem rozwiązań równania x
=9, B jest zbiorem rozwiązań równania 5−x=7
f) A jest zbiorem wielokrotności liczby 5,B jest zbiorem wielokrotności liczby 10
24 paź 00:12
AROB: Pomogę Babci, ale popraw ariffe2 punkt e) − brak w równaniu.
24 paź 00:24
AROB: No i napisz, co oznaczają nawiasy w punkcie b) ?
24 paź 00:27
AROB: a) A∪B = { −3,−2,−√2, −1, 0, 1, √2, 2, 3}
c) 3x − 1 < 20 ⇒ 3x < 21 ⇒x< 7
A ={0, 1, 2, 3, 4} , B = {1, 3, 5}
A∪B = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
d) A={0,2,4,6,8}, B={1,2,4,7,14,28}
A∪B = {0,1,2,4,6,7,8,14,28}
f) A={0,5,10,15,20,25,...} , B={0,10,20,30,40,50,...}
A∪B = A
24 paź 00:38
AROB: No, ariffe2, jeśli chcesz pozostałe punkty, to czekam. W punkcie b) może to są po prostu
ułamki? To wtedy nie pisze się nawiasów.
24 paź 00:41
ariffe2: przepraszam w punkcie b) to są ułamki ,w punkcie e) x2=9
24 paź 00:44
AROB: | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
b) A∪B = {0, |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , 1} |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | |
e) A={3, −3}, B={−2}, A∪B= {−3, −2, 3}
24 paź 00:49