Układ równan z logarytmami
Adi: 2log x + 2log y = log16
log x − log y = log4
Proszę o pomoc, z góry dziękuje.
3 lut 19:17
J: Założenia: x>0 i y>0
logx
2 + logy
2 = log 16 ⇔ (x*y)
2 = 16
| | x | |
logx − logy = log4 ⇔ |
| = 4 czyli : x = 4y ; zatem (4y2)2 = 16 ⇔ 16y4 = 16 ⇔ y=1 i x=4 |
| | y | |
4 lut 08:45
zawodus: Można też wyznaczyć z drugiego którąś wartość i wstawić do pierwszego
4 lut 08:57
J: Nie rozumiem

Przecież tak zostało to zrobione
4 lut 09:03
Patronus: no moża tak:
logx = log4 + logy
2(log4 + logy) + 2logy = log16
2log4 + 2logy + 2logy = log16
4logy = log16 − log42
log y4 = log1
y4 = 1
y = 1
logx = log4 + log1
x = 4
4 lut 09:56
+-: Gdzie jest ten układ równan
2log x + 2log y = log16→2log x + 2log y =2 log4→log x + log y = log4
4 lut 10:03
+-: PRZEPRASZAM nie ma pytania tam jest −
4 lut 10:06