Bardzo proszę o pomoc w obl. wierzchołkow ogniska, mimosrodu i kierownic elipsy
roxorq: Bardzo proszę o pomoc w obl. wierzchołkow ogniska, mimosrodu i kierownic elipsy:
3 lut 18:50
PW: − do takiej postaci doprowadzić, a wszystko ma definicje oparte na tych a i b.
3 lut 19:01
3 lut 19:06
PW: | | 1 | | 1 | |
Popatrz, jak ładnie |
| przeobraziła się w |
| − coś nie tak. |
| | 2 | | 4 | |
3 lut 19:09
roxorq: aha czyli
√22
3 lut 19:15
roxorq: Obliczyłem i wyszło mi tak:
c
2=a
2−b
2
c
2=2−1
c=1
więc ognisko: F
1 (1,0) i F
2 (−1,0)
Mimosrod:
Kierownica:
| | √22 | | √22 | |
x= |
| = 2 oraz x=− |
| = −2 |
| | 1 | | 1 | |
Sprawdzi ktoś czy dobrze?
3 lut 19:42