rozwiazanie pilne
justyna21: Oblicz x.
a) x=log√2 2√2
b) logx= −3
c) logx9= −2
d) x=log100−log28
e) x=25log5 2
f) x=log0,1+log2 16
g) x=log3 36−log3 4
3 lut 18:46
Janek191:
a) x = log√2 2 √2 =3 , bo (√2)3 = 2 √2
3 lut 18:55
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
b) log x = − 3 ⇔ x = 10−3 = |
| = |
| = 0,001 |
| | 103 | | 1000 | |
3 lut 18:56
Janek191:
| | 36 | |
g) x = log3 36 − log3 4 = log3 |
| = log3 9 = 2 , bo 32 = 9 |
| | 4 | |
3 lut 18:57
Janek191:
f) log 0,1 + log2 16 = − 1 + 4 = 3
3 lut 18:58
justyna21: h) x=log4=log5−log2
i) x=log2 20 −log2 5
j) x=log4 8+log2 2
k) x=log5 5− log5 125
l) x=log3 27−log3 1
m) x=log2 4+2log3 1
3 lut 19:05