.
Piotr 10: Witam
Może ktoś mi wytłumaczyć jak robi się takie zadanie za pomocą interpretacji geometrycznej
Ix−2I+Ix+3I=5
?
3 lut 18:45
Mila:
Suma odległości na osi od liczby 2 i −3 jest równa 5.
3 lut 18:52
zawodus: Tutaj widać, że odległość między −3, a 2 wynosi 5.
odp x∊<−3,2>
3 lut 18:53
Piotr 10: To ja rozumiem. Tylko tej odpowiedzi nie za bardzo
3 lut 18:59
prof:

|x − 2| = −|x + 3| + 5
y = |x − 2| i y = −|x + 3| + 5
x∊<−3, 2>
3 lut 18:59
Piotr 10: a np
Ix+5I+Ix−3I=10
?
3 lut 19:04
zawodus:

Robisz sobie rysunka...
i patrzysz na lewo od −3 nie może być
na prawo od 2 nie może być
może być w środku i to w dowolnym punkcie.
3 lut 19:05
zawodus: Teraz trochę trudniej

cz1.
Mamy −5 i 3 − odległość między nimi to 8 ⇒ (w tym przedziale nie ma rozwiązań)
3 lut 19:06
Piotr 10: Dobra dzięki
3 lut 19:08
zawodus: cz2.
patrzymy teraz na lewo. Mamy już odległość 8. Do 10 brakuje nam 2.
Ale biją się o to dwie liczby, to dzielimy im to na pół po jedną jednostkę.
Dostajemy −6
cz3
patrzymy na prawo. Mamy już odległość 8. Do 10 brakuje nam 2.
Ale biją się o to dwie liczby, to dzielimy im to na pół po jedną jednostkę.
Dostajemy 4
3 lut 19:09
zawodus: teraz czy kumasz
3 lut 19:10
Piotr 10: Średnio, chyba standardem będę robił te zadania

, można się tutaj łatwo pogubić
3 lut 19:11
zawodus: Nie można jeśli już załapiesz to się to liczy w pamięci
3 lut 19:18
52: ||x−1|−|3−x||=2
jaki wyjdzie przedział ?
Bo mi wyszło x∊<1,3>
3 lut 19:23
zawodus: niestety nie.
3 lut 19:26
52: a jaka jest odp ?
3 lut 19:34
zawodus: x∊(−∞, 1> ∪ <3,+∞)
3 lut 19:35