Oblicz pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej: a) 8i b) -27i
roxorq: Oblicz pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej:
a) 8i
b) −27i
3 lut 18:43
Janek191:
a) z = 8 i = 0 + 8 i = 8*( cos 90
o + i sin 90
o)
i teraz skorzystaj z wzoru
| | α + 360o*k | | α + 360o*k | |
zk = n√ I zI*( cos |
| + i sin |
| ), gdzie |
| | n | | n | |
k ∊ { 0,1,2} n = 3
α = 90
o
I z I = 8 ⇒
3√I z I =
3√8 = 2
3 lut 18:51
roxorq: dzięki zaraz to rozkminie

a dla liczby ujemnej będzie tak samo tylko znak zmieniam?
3 lut 19:03