f(−4)=1
f(2)=3
f(−1)=0⇔
a*(−4)2−4b+c=1
a*22+2b+c=3
a*(−1)2−b+c=0⇔
16a−4b+c=1
4a+2b+c=3
a−b+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−odejmuję stronami (1)−(2)
a−b+c=0 odejmuję stronami (2)−(3)
12a−6b=−2
3a+3b=3 /*2
12a−6b=−2
6a +6b=6 dodaję stronami
| 2 | ||
18a=4⇔a= | ||
| 9 |
| 7 | ||
a+b=1⇔b= | ||
| 9 |
| 5 | ||
c= | ||
| 9 |
| 2 | 7 | 5 | ||||
f(x)= | x2+ | x+ | ||||
| 9 | 9 | 9 |
| −b | 7 | 9 | −7 | |||||
xw= | =− | * | = | |||||
| 2a | 9 | 4 | 4 |
| 2 | 49 | 7 | −7 | 5 | −1 | |||||||
yw= | * | + | * | + | = | sprawdź rachunki | ||||||
| 9 | 16 | 9 | 4 | 9 | 8 |
| 2 | 7 | 1 | ||||
f(x)= | *(x+ | )2− | postać kanoniczna | |||
| 9 | 4 | 8 |