POMOCY !
fizyka: oblicz siłę grawitacji między słońcem a ziemią. Masa słońca wynosi 1,991 * 1030, masa ziemi
5,97*1024kg, odległość między słońcem i ziemią 149,6*106km
Fg = 6,67 *10−11 * (1,991* 1030)* ( 5,97*1024) =
149,6*106
3 lut 18:40
Proceder: w tablicach fizycznych do szkół średnich jest na to wzór:
gdzie G to Stała Grawitacji równa =6.67*10
−11
Pondro!
3 lut 19:20
fizyka: no to przecież podstawiłam
4 lut 14:12
daras: i ile ci wyszło
4 lut 14:13
daras: wynik tez możesz sprawdzić w tablicach w rozdziale"Astronomia"
4 lut 14:13
wredulus_pospolitus:
fizyka ... jakoś nie widzę byś PRAWIDŁOWO podstawiła

patrz mianownik −−− czemu masz w
mianowniku R a nie R
2
4 lut 14:14