AS:
Znajdź równanie parametryczne prostej k która jest przecięciem π1 i π2:
π1: A1*x + B1*y + C1*z + D1 = 0
π2: A2*x + B2*y + C2*z + D2 = 0
1. Przyjąć dowolną wartość z = zo
2. Rozwiązać układ równań
A1*x + B1*y + C1*zo + D1 = 0
A2*x + B2*y + C2*zo + D2 = 0
3. Punkt P(xo,yo,zo)
4. Utworzyć wektory: w1 = [A1,B1,C1] , w2 = [A2,B2,C2]
5. Obliczyć iloczyn wektorowy:
w = w1 x w2 = [wx,wy,wz]
6. Równanie krawędzi
x = xo + wx*t , y = yo + wy*t , z = zo + wz*t
Równanie szukanej prostej
| x − xP | | y − yP | | z − zP | |
| = |
| = |
| |
| wx | | wy | | wz | |
dalej dokończ samemu.