pilne rozwiaznie
justyna21: Rozwiaz rownanie:
a) x(x−1)(x2−1)=0
b) −4x(x2−4x)=0
c) (x2−4)(x2−9)(x2+16)=0
d) (x+4)(x2−2x−8)=0
e) x3−8x2+7x=0
f) x3−5x2−x+5=0
g) 2x3−3x2−8x+12=0
3 lut 18:28
Marcin: Sama próbowałaś?
3 lut 18:28
bezendu:
a) x=0 lub x=1 lub x=−1
3 lut 18:29
justyna21: tak ale nie rozumiem zupelnie dlatego potrzebuje pomocy gdybym umiala to bym nie pytala prawda?
3 lut 18:31
Marcin: Jak tu zrozumieć a.. hmm
x(x−1)(x−1)(x+1)=0
Każdy nawias ma być równy 0, czyli wypisujesz takie X
3 lut 18:33
justyna21: pomozesz mi kazde zadanie rowiazac?
3 lut 18:34
5-latek: Justyna do przykladow a,b c id nalezy wykorzystac to ze ilocznyn takich wyrazen jest rowny
zero jesli chocby jeden z czynnikow jest rowny zero
czyli w a) x=0 lub x−1=0 lub x2−1=0 a to juz sobie policz
b) −4x=0 to x= lub x2−4=0 to x=... lub x=......
e)wylacz x przed nawias
fig metoda grupowania .
3 lut 18:35
Marcin: Dokładnie. Jest sens, żebym Ci tutaj wszystko rozwiązywał?
3 lut 18:38
justyna21: nie nawidze tego
3 lut 18:39
justyna21: i tak nic nie rozumiem
3 lut 18:39
Marcin: b)
−4x=0, dla x= 0
x2−4x=0 ⇒x(x−4)=0 dla x=0, lub 4
3 lut 18:40
justyna21: moglbys wszystkie przyklady?
3 lut 18:41
52: Ok też coś zrobie
e)x3−8x2+7x=0
x(x2−8x+7)=0
x(x−7)(x−1)=0
x=0 v x=7 v x=1
3 lut 18:43
Marcin: c) to w ogóle hardcore

x
2−4=0 dla?
x
2−9=0 dla..?
x
2+16=0 dla..? (tutaj uważaj

)
Wypisz mi to, a ja Cię sprawdzę
3 lut 18:44
Radek:
f) x3−5x2−x+5=0
x2(x−5)−(x−4)=0
(x−5)(x−1)(x+1)=0
x=5 lub x=1 lub x=−1
3 lut 18:44
52: f)x3−5x2−x+5=0
x(x2−1)−5(x2−1)=0
(x−5)(x2−1)=0
(x−5)(x−1)(x+1)=0
x=5 v x=1 v x=−1
3 lut 18:44
Marcin: c)
(x+4)(x+2)(x−4)
x= −4 x=−2 x=4
3 lut 18:48
justyna21: a g?
3 lut 18:50
justyna21: i d?
3 lut 18:50
Marcin: I ostatnie:
x
2(2x−3)−4(2x−3)
(2x−3)(x
2−4)
(2x−3)(x−2)(x+2)
3 lut 18:52
Marcin: To moje przedostatnie C, to jest przykład
D. Przepraszam
3 lut 18:54
52: g jest jest trudny to nie musisz mieć, powiesz że nie umiałaś.
3 lut 18:56
justyna21: d kolega zgubil
3 lut 18:56
Marcin: Nie zgubiłem, to moje C
3 lut 18:57
justyna21: pomozecie mi jeszcze w innych zadaniach?
3 lut 18:57
Marcin: Tylko pod warunkiem TWOJEJ współpracy

my chcemy dobrze dla Ciebie. ale też się musisz
postarać.
3 lut 18:58
Proceder: G nie jest trudny,w nim chyba za X trzeba podstawić taką liczbę dla której równanie bd sie
równało 0 spróbujcie z taką koncepcją bo sam nie jestem pewny
Pondro
3 lut 19:09
justyna21: dodalam jeszcze jedno zadanie z logarytmow gdybyscie mogli mi pomoc to bym byla wdzieczna
3 lut 19:12
Marcin: Przecież rozwiązałem g
3 lut 19:13