ciągii
arytmetyczna: | | ⎧ | a1=−3 | |
| Dany jest ciąg określony wzorem | ⎩ | an+1=3an+2 | .
|
3 lut 18:17
arytmetyczna: wyznacz liczbe x tak aby ciąg (a2,a4+x,a3) byl arytmetycznym
3 lut 18:17
5-latek: A potem bedziesz geometryczna tak ?

Ze wzoru ciagu wyliczyc ile sie rowna wyraz a
2 a
3 i a
4
Potem skorzystac z tweirdzenia o 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmertcznyn OK?
3 lut 18:24
arytmetyczna: 5−latek, geometryczna może i też będę

OK, to sprawdź mi jeśli możesz czy sie zgadza...
a
2=−3+r
a
3=−3+2r
a
4=−3+3r
i przy twierdzeniu o 3 kolejnych wyrazach to by było, że :
3 lut 18:33
5-latek: Ale przeciez tu nie bedzie zadnej roznicy r
Przeciez masz tu wzor ciagu rekurencyjny
a
1 masz dane=−3
nastepny wyraz ciagu znajdujemy z tego drugiego wzoru
Popatrz jesli a
1=−3 to a
2= 3*(a
1)+2= 3*(−3)+2=−7
a
3= 3*(a
2)+2= 3*(−7)+2= −21+2=−19
a
4= 3*(a
3)+2= 3*(−19)+2=−57+2= −55
czyli a
1=−3
a
2= −7
a
3= −19
a
4=−55
Teraz korzystamy z tego twierdzenia i mamy wyraz srodkowy to a
4+x wyrazy skraje to a
2=−7 i
a
3=−19
| | −55+x | |
wiec |
| =−7+(−19) i licz dalej |
| | 2 | |
3 lut 18:49
5-latek: Przeciez nie wiesz czy ten ciag z 18:17 jest arytmetyczny
3 lut 18:50
arytmetyczna: x=3?
3 lut 19:02
5-latek: Ja nie licze bo po prostu nie musze

Ale podstaw za x=3 i zobacz czy 3 spelnia to rownanie .
Jesli tak to masz OK
3 lut 19:04
arytmetyczna: zgadza się i teraz coś jeszcze mam zapisać, czy już tyle?
3 lut 19:06
3 lut 19:06
5-latek: Napisac nauczycielowi tak . Odp x=3
3 lut 19:08
arytmetyczna: ok, dziękuję 5−latek
3 lut 19:09
5-latek:
3 lut 19:10