Tożsamości Trygonometryczne
Stefan: Proszę o pomoc
1. Sprawdź tożsamości:
a) sin α + cos α / sinα = 1 / tg α +1
b) 1−tg2 α / 1+ tg2 α = 1−2sin2 α
c) (tg α − 1) ( 1 / tg α +1 ) = tg α − 1 / tg α
d) 1 / tg α + sin α / 1+ cos α = 1 / sin α
e) 1 / tg α − 1 / 1− tg α = 1 / tg α
f) (tg2 α − sin2 α) * 1 / tg2 α = sin2 α
3 lut 18:15
Janek191:
Trzeba to napisać porządnie
3 lut 18:16
Janek191:
| | sin α + cos α | | 1 | |
a ) |
| = |
| + 1 ? czy coś innego  |
| | sin α | | tg α | |
3 lut 18:18
5-latek: | | cosx | | sin2x+cosx | |
L= sinx+ |
| = |
| = a sin2x=1−cos2x |
| | sinx | | sinx | |
3 lut 18:20
Marcin: Dokładnie. Najpierw to jakiś rozpisz, bo nie chodzi tu o domyślanie się
3 lut 18:21
Janek191:
a)
| | sin α + cos α | | sin α | | cos α | | 1 | |
L = |
| = |
| + |
| =1 +ctg α = |
| +1 = P |
| | sin α | | sin α | | sin α | | tg α | |
3 lut 18:21
5-latek: Nasz kolega ma to w 5 literach . On chce gotowe rozwiazania .
3 lut 18:29
Stefan: Dobra Panowie sory, że zawracam głowę, ale już sobie poradziłem

Peace, yo
3 lut 18:37