pilne rozwiazanie
justyna21: Podaj pierwiastki wielomianu W(x):
W(x)=x2(x−5)3(x−6)(x+1)4
3 lut 18:12
5-latek: x2=0 tox=−−−−−
lub (x−5)3=0 to x=
lubx−6=0 to x=
lub (x+1)4=0 to x=
3 lut 18:14
Janek191:
Czy jest W(x) = x2 ( x − 5)3 ( x − 6)( x + 1)4 ?
3 lut 18:14
Janek191:
Czy jest W(x) = x2 ( x − 5)3 ( x − 6)( x + 1)4 ?
3 lut 18:15
Mila:
W(x)=x2(x−5)3(x−6)(x+1)4
x2(x−5)3(x−6)(x+1)4=0⇔
x2=o lub (x−5)3=0 lub (x−6)=0 lub (x+1)4=0⇔
x=0 podwójny(dwukrotny) lub x=5 potrójny (trzykrotny) lub x=6 lub x=−1 czterokrotny
3 lut 18:16
justyna21: tak dokladnie
3 lut 18:16